Vollentieri - Pellenc

Prve izkušnje strojnega obiranja grozdja segajo v leto 1980. Takrat je tovarna Volentieri iz Toscane (sedaj Volentieri - Pellenc) naredila svoje prve obiralnike grozdja. Danes je francoska tovarna Pellenc vodilna v dejavnosti strojnega obiranja grozdja.

Ena največjih prednosti strojnega obiranja je hitrost, tako da v najprimernejšem trenutku oberemo grozdje na velikih površinah. Pri strojnem obiranju se zelene jagode ne oberejo (ker je vibracija stroja na trto zelo nadzorovana) in ravno tako tudi pecljev skorajda ni v pobrani masi grozdja, kar je vsekakor zelo dobrodošlo za kakovost. Stroj ne pozna »bičanja« po trti, ampak z mikrovibracijami, ki so elektronsko vodene prek hidravlike, med obiranjem stroj skrbno varuje trto in infrastrukturo (količke, žice itn.) ter sočasno omogoči popolno obiranje zrelih jagod. Jagod na tleh med obiranjem praktično ni, ker sta lovilni in transportni sistem izdelana zelo kakovostno.

Za velike vinogradnike, ki se odločijo za nakup takega stroja, je pomembna predvsem ekonomika. Hektar vinograda, ne glede na lego in sorto grozdja, oberemo v povprečju v dveh urah, in to z dvema ali največ tremi osebami (voznik stroja za obiranje in traktorist s prikolico za odvoz v klet).

3050 Smart Pellenc se lahko primerja z manjšim samohodnim kombajnom za grozdje (kot ga nekateri imenujejo), saj ima enako tehnologijo in dela opravlja z enako kakovostjo in z enako hitrostjo. Zelo različni sta cena, ki je okoli trikrat nižja, in ergonomija dela, saj se vlečni stroji lahko prilagodijo tudi za delo na manjših parcelah.Samohodne kombajne tovarne Pellenc izdelujejo v Franciji, medtem ko vlečne stroje proizvajajo v Italiji, v kraju Pogibonsi, blizu znamenitega Montalcina v Toskani. Veliko vinogradnikov v Toskani pri trgatvi že dolgo uporablja take stroje.

S pomočjo računalniškega sistema Smart lahko uporabnik preprosto s svojega sedeža in takoj nastavi štiri bistvene parametre strojnega obiranja, in sicer odprtino med obiralnimi loki (tresalnimi elementi), amplitudo, pospešek in pogostost tresljajev.Upravljavec stroja lahko uskladi vibracije na trto glede na sorto grozdja in na stopnjo zrelosti. Tako se dosega zelo visoka kakovost obiranja pridelkov ob zelo visokem spoštovanju vinske trte in količkov.

Sistem Smart med delovanjem samodejno vključi program zaščite količkov, saj senzor zazna prisotnost količkov in način vibracij se takoj prilagodi razmeram ter se v tem predelu poveča odprtina in zmanjšajo amplituda, pospešek in pogostost. Po prehodu količka se program samodejno ponastavi in obiranje nadaljuje po nastavljenih parametrih. S sistemom Smart lahko obiranje učinkovito opravimo celo v vinogradih z betonskimi stebri, ki so do pred kratkim zaradi krhkosti predstavljali veliko oviro strojnega koncepta obiranja grozdja.Stroj je opremljen s senzorjem, ki skrbi za samodejno idealno lego stroja v vrsti, tako da je ta vedno v idealni liniji obiranja. Ta preprosta napravica upravljavca v celoti razbremeni sprotnih nastavitev ali popravkov.

Enako je z višino stroja, ki zelo preprosto z dvema senzorjema uravnava stroj in ga prilagaja neravninam na terenu. Tako je stroj vedno v horizontalni liniji in vedno na idealni liniji obiralne vrste v vinogradu. Zanimivo je, da s strojem lahko varno delamo tudi na večjih neravninah terena, saj omenjeni sistem omogoča varno delo na bočnih naklonih do 28 odstotkov in vertikalnih naklonih do 35 odstotkov. Pogon koles je hidravličen in se samodejno prilagaja potrebam, s tem da samodejno odmerja količino olja v hidromotorje glede na stopnjo strmine, in tako omogoča varno delo tudi v zelo skrajnih položajih. Enako skrbi sistem pogonskih koles tudi pri zaviranju pri vožnji navzdol. Delo na blatni podlagi ne predstavlja večje težave, saj sistem poleg pogona na kolesih samodejno uravnava večino vseh funkcij.

Stroj je opremljen z neodvisno hidravlično enoto, ki je načrtno postavljena blizu vpetja tritočkovnega sistema traktorja, tako se tudi s tem zmanjša celotna dolžina kompozicije traktorja in stroja, ki je tudi zelo kompakten, lahek in pravzaprav z merami srednje traktorske prikolice ne predstavlja težavnosti pri delu in pri obračališčih. Kompaktne mere in inovativen način obračanja rude (auto-torque) omogočajo delo v ozkih vrstah in obračališčih. Za prehod iz vrste v vrsto zadoščajo že 4 metri obračališča, in tako se bistveno zmanjša neproduktiven čas.

Dva rezervoarja iz nerjavečega jekla z vedri s po 1200 litri s distribucijo grozdja prek svedra omogočajo stroju veliko avtonomijo. S tem je na primer nepotrebna spremljava drugega traktorja in prikolice med vrstami v vinogradu, ker lahko ta počaka na koncu vrste in pridelek odpelje takoj v klet. Priporočljivo je, da sta na razpolago dva traktorja s prikolico, tako da ni zastojev pri delu, saj kot rečeno, je obiranje zelo učinkovito.

     

Vsi elementi stroja so iz kakovostnih materialov – pretežno iz nerjavečega jekla. Vzdrževanje je nezahtevno, stroj se hitro in preprosto opere in očisti po opravljenem delu in glede na preprostost konstrukcije so stroški vzdrževanja zelo nizki.